wtorek, 25 listopada 2014

Chałka

Chałka zawsze pojawia się w naszej rodzinie na wigilijnym stole.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na śniadanie. Wyśmienicie smakuje z miodem lub dżemem.
W opisie zamieszczam filmik instruktażowy, jak zapleść chałkę z 5 wałeczków. Taka chałka wygląda dość imponująco, ale nie jest to aż tak trudne jak się może wydawać.






Składniki

  • 50 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo 1 cukier waniliowy)
  • 2 żółtka, 1 całe jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej (typ 400-450)
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie

1. w Thermomixie
Do naczynia miksującego TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 4 min, 37 st C, obr. 2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności, wyrabiać 3 min, Interwał. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 30 min). 

1. bez Thermomixa 
Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto (najlepiej w dość dużej misce). Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką.


2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę wysypaną mąką, lub silikonową matę, podzielić na 5 równych części, uformować wałeczki. Zaplatać jak na filmiku:

3. Zaplecioną chałkę, można położyć na wyłożonej papierem dużej blasze, albo włożyć do keksówki o długości ok. 40 cm (oczywiście wyłożonej papierem). Pozostawić jeszcze do "napuszenia" (ok. 15 min.). Po czym posmarować roztrzepanym jajkiem (można wykorzystać samo białko, które zostało z ciasta). Można też posypać kruszonką.

4. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 min. Wystudzić na kratce.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz