sobota, 29 listopada 2014

Piernik Adeli

Ekspresowy miękki piernik. Zaskakującym dla mnie składnikiem jest szklanka gorącej kawy dolewana do surowego ciasta. Cóż, wychodzi i jest dobry, więc nie zadaję więcej pytań ;-)
Przepis na dużą blachę.





Składniki

  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej kawy (może być zbożowa)
  • 1 szklanka miodu (może być sztuczny)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody

Wykonanie

Całe jajka ubić z cukrem. Dodawać do ciasta resztę składników: na zmianę suche i mokre, mieszać na wolnych obrotach. Sodę dodać na samym końcu.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.
Wystudzony piernik można polać polewą czekoladową. Albo przekroić i przełożyć np. powidłem śliwkowym. Można też przełożyć i polać polewą :-)



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz