środa, 3 grudnia 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Pyszne, puszyste racuszki. Świetny pomysł na śniadanie lub słodki obiad.
Z przepisu wychodzi porcja dla 4 osób. Jabłka przed wymieszaniem z ciastem można posypać cynamonem.




Składniki

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 50 g oleju (5 łyżek)
  • 30 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g obranych jabłek
  • szczypta soli
  • olej lub oliwa do smążenia

Wykonanie

w Thermomixie
Do naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Rozdrobnić: 2 s, obr. 5. Przełożyć do miski.
Drożdże, mleko i cukier włożyć do Thermomixa, podgrzewać 2 min, obr. 2, temp. 37 st. Dodać resztę składników, wyrabiać 2 min, obr. Interwał. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przelać do jabłek, wymieszać, pozostawić na 10-15 min, żeby wyrosło.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

bez Thermomixa
Jabłka pokroić w kostkę, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przelać do jabłek, wymieszać, pozostawić na 10-15 min, żeby wyrosło.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przepis z książki "Dobre gotowanie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz