poniedziałek, 15 października 2012

Cynamonki

O tej porze roku zaczyna mi smakować wszystko co z cynamonem, więc pora na małe, słodkie bułeczki z cynamonem, rodzynkami i lukrem. Cała porcja jest dość duża, ale zapewniam, że cynamonki szybko znikają. Przepis znalazłam na opakowaniu mąki z Biedronki :-) a o lukrowaniu zdecydowałyśmy z Agatą i Martą przy kawie. Muszę się przyznać, że dziś na śniadanie zjadłam 5 sztuk... A teraz jeszcze jem je do kawy.
Na zdjęciu ćwierć porcji wczoraj pieczonych "ślimaczków":



Składniki

Ciasto:
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 680 g (4 szkl.) mąki pszennej
  • 100 g (6 łyżek) cukru
  • 125 g masła
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 60 g roztopionego masła
  • kilka łyżek cynamonu
  • kilka łyżek cukru
  • rodzynki (nie są konieczne)

Lukier cytrynowy:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1/2 szkl. mleka wyrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, dodać masło i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie powinno się kleić.

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem Thermomixa: mleko, drożdże, cukier i masło włożyć do Thermomixa, podgrzewać 3 minuty, 37 st C, obroty 1-2. Dodać w kolejności: jajka, mąkę i sól; wyrabiać 3 minuty, obr. Interwał.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 4 części. Rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zwinąć jak roladę i kroić w plastry ok. 2-2,5 cm minimum (cieńsze plasterki są bardziej suche, grubsze bardziej "drożdżówkowe"). Plasterki układać w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st C ok. 10-15 minut. Upieczone studzić na kratce. 

Przygotować rzadki lukier. Do kilku łyżek cukru pudru dodawać sok z cytryny i dokładnie mieszać. Sok dodawać do uzyskania odpowiedniej gęstości. Tak przygotowanym lukrem polewać ciepłe cynamonki.

SMACZEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz