Pyszny, włoski sos z regionu Lazio. Powinien składać się z włoskiego, wędzonego boczku guanciale, pomidorów, ostrej papryki i sera pecorino. Zamiast guanciale można użyć poczku typu pancetta lub "naszego" wędzonego boczku. Pecorino z powodzeniem można zastąpić parmezanem. Byłam zaskoczona jak wspaniale łączy się smak wędzonego boczku z pomidorami. Trzeba też pamiętać, żeby sosu nie solić: boczek jest wystarczająco słony!
Przepis pochodzi z programu Lucindy Scala Quinn: "Łatwe przepisy na wielki apetyt".
Składniki
- 1 duża cebula lub kilka szalotek
- 2 łyżki masła
- płatki ostrej papryki lub pasta z ostrej papryki
- 200-300 g wędzonego, chudego boczku (guanciale, pancetta lub innego)
- 750 ml dobrego przecieru pomidorowego (np. Valfrutta)
- 300 g makaronu spaghetti
- pecorino lub parmezan
Wykonanie
Boczek oczyścić ze skóry i pociąć w kostkę. Wrzucić na gorącą, głęboką patelnię (lub garnek), podsmażyć na złoto-brązowo. W tym czasie posiekać cebulę i dodać razem z masłem do podsmażonego boczku. Przesmażyć chwilę, żeby cebula zmiękła, dodać przecier pomidorowy i ostrą paprykę. Gotować kilkanaście minut, do momentu, kiedy sos osiągnie pożądaną gęstość. W tym czasie ugotować makaron (al dente) w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron przełożyć do gotowego sosu i wymieszać. Po przełożeniu na talerze obficie posypać startym serem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz