Cóż można powiedzieć o tym risotto? Cudownie kremowe, delikatne, o cudownym kolorze, przepyszne! Jeśli jeszcze nie wpadliście w "dyniowe szaleństwo", to czas najwyższy :-)
Składniki (2-3 porcje)
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 300 g (400 ml) ryżu do risotto
- 200 g dyni lub musu z dyni (200 g = 8 łyżek = 120 ml = 0,5 szkl.)
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól
Wykonanie
1. Zagotować/podgrzać bulion.2. Dynię pokroić, ugotować do miękkości w winie i zmiksować na gładką masę; lub 200 g musu z dyni zmieszać z winem i podgrzać.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na głębokiej patelni (lub garnku) rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę i zeszklić.
4. Do cebuli dodać ryż i smażyć mieszając, aż ziarenka ryżu będą prawie przezroczyste.
5. Do ryżu dodać ciepłą dynię i połowę ciepłego bulionu, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu. Posolić. W trakcie gotowania dodawać bulion, aż ryż wsiąknie cały płyn i będzie miękki. Zdjąć z ognia.
6. Dodać słodką śmietankę, wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut.
7. Risotto przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz