Uwielbiam drożdżowe do odrywania :-) Chlebek dyniowy idealnie nadaje się do popołudniowej kawy jak i na drugie śniadanie. Jest pyszny, puszysty i wygląda obłędnie :-) Nie jest bardzo słodki, więc lukier jest wręcz obowiązkowy. Na ten przepis natrafiłam na Pinterest (link tutaj). Musiałam dodać dużo więcej mąki niż było w przepisie, bo ciasto było tak lepkie, że nie mogłam go wyjąć z Thermomixa. Chlebek piekłam w keksówce o wymiarach 23x13 cm.
Składniki (keksówka 23x13 cm)
Ciasto
- 2 łyżki (10 g) masła
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 250-260 g (3/4 szkl.) musu z dyni
- 50 g (1/4 szkl.) cukru [można dać więcej]
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki (10-15 g) masła, roztopionego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie
w TM
Masło rozpuścić w małym rondelku, zrumienić (uważać, żeby nie przypalić!). Drożdże, mleko, cukier i mus z dyni włożyć do naczynia miksującego: podgrzewać 2-3 min, obr. 3, temp. 37 st. Dodać mąkę, sól i roztopione masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto: 3 min, obr. Interwał. Ciasto wyłożyć do miski lub na silikonową matę i przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 minut).
Z ciasta uformować kulę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Prostokąt posmarować masłem i posypać dodatkami: cukrem, gałką muszkatołową i cynamonem.
Foremkę wysmarować masłem i ułożyć pod kątem (np. oprzeć jedną krawędzią o ciężki kubek lub miskę).
Ciasto pokroić wzdłuż, na paski nieco węższe niż szerokość keksówki (u mnie 4) i ułożyć je jeden na drugim. Następnie kroić na kawałki o wysokości keksówki i układać pionowo w foremce, aż do jej zapełnienia (5. zdjęcie poniżej). Odczekać 10-15 minut, żeby ciasto się napuszyło. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30-35 minut.
Z ciasta uformować kulę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Prostokąt posmarować masłem i posypać dodatkami: cukrem, gałką muszkatołową i cynamonem.
Foremkę wysmarować masłem i ułożyć pod kątem (np. oprzeć jedną krawędzią o ciężki kubek lub miskę).
Ciasto pokroić wzdłuż, na paski nieco węższe niż szerokość keksówki (u mnie 4) i ułożyć je jeden na drugim. Następnie kroić na kawałki o wysokości keksówki i układać pionowo w foremce, aż do jej zapełnienia (5. zdjęcie poniżej). Odczekać 10-15 minut, żeby ciasto się napuszyło. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30-35 minut.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: wsypać cukier puder do małej miseczki i dodawać po odrobinie soku z cytryny, cały czas mieszając.
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, odczekać ok. 5 minut i polać lukrem jeszcze w foremce.
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, odczekać ok. 5 minut i polać lukrem jeszcze w foremce.
bez TM
Mleko i mus z dyni
podgrzać, żeby były lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5
min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na
ciasto (najlepiej w dość dużej misce). Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto wyłożyć do miski lub na silikonową matę i przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 minut).
Z ciasta uformować kulę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Prostokąt posmarować masłem i posypać dodatkami: cukrem, gałką muszkatołową i cynamonem.
Foremkę wysmarować masłem i ułożyć pod kątem (np. oprzeć jedną krawędzią o ciężki kubek lub miskę).
Ciasto pokroić wzdłuż, na paski nieco węższe niż szerokość keksówki (u mnie 4) i ułożyć je jeden na drugim. Następnie kroić na kawałki o wysokości keksówki i układać pionowo w foremce, aż do jej zapełnienia (5. zdjęcie poniżej). Odczekać 10-15 minut, żeby ciasto się napuszyło. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30-35 minut.
Ciasto wyłożyć do miski lub na silikonową matę i przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 minut).
Z ciasta uformować kulę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Prostokąt posmarować masłem i posypać dodatkami: cukrem, gałką muszkatołową i cynamonem.
Foremkę wysmarować masłem i ułożyć pod kątem (np. oprzeć jedną krawędzią o ciężki kubek lub miskę).
Ciasto pokroić wzdłuż, na paski nieco węższe niż szerokość keksówki (u mnie 4) i ułożyć je jeden na drugim. Następnie kroić na kawałki o wysokości keksówki i układać pionowo w foremce, aż do jej zapełnienia (5. zdjęcie poniżej). Odczekać 10-15 minut, żeby ciasto się napuszyło. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 30-35 minut.
W tym
czasie przygotować lukier cytrynowy: wsypać cukier puder do małej
miseczki i dodawać po odrobinie soku z cytryny, cały czas mieszając.
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, odczekać ok. 5 minut i polać lukrem jeszcze w foremce.
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, odczekać ok. 5 minut i polać lukrem jeszcze w foremce.
Nowoczesna gospodyni - laptop z przepisem i silikonowa mata ;)
OdpowiedzUsuńZnak czasu :-)Matę bardzo polecam: ciasto się nie przykleja, więc nie trzeba podsypywać mąką. Zdecydowanie mniejszy bałagan w kuchni/na stole.
UsuńPiekę ten "chlebek" z dynią namiętnie-zawsze wychodzi,zawsze pyszny:) Super przepis:) Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) My też go lubimy bardzo. Szczególnie Syn ;-)
Usuń