Taka cukinia wypełniona dobrze przyprawionym mięsem posmakuje nawet "cukiniowym sceptykom". Wbrew pozorom taka cukinia jest bardzo sycąca: wystarczyło nam po połowie cukinii :-)
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- 0,5 cebuli czerwonej lub zwykłej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża, posiekana bazylia
- sól, pieprz, słodka papryka, sproszkowane chilli, kminek mielony
- starta mozzarella (100-150 g)
Wykonanie
Cukinie umyć, odciąć koniec z ogonkiem, przeciąć wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usunąć gniazda nasienne.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Jeśli mięso podeszło sokiem: smażyć dalej, aż odparuje. Zdjąć patelnię z ognia. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką, chilli, kminkiem i świeżą bazylią. Dobrze wymieszać.
"Łódki" z cukinii ułożyć na blaszce (można wyłożyć papierem), napełnić mięsem i posypać startym serem.
Zapiekać w nagrzanym do 170 st. C piekarniku, aż ser się roztopi a cukinie zmiękną (ok. 25-30 min.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz