Połączenie miodu, pieczarek i ogórka może wydawać się dość niefortunne, ale zapewniam, że sałatka jest bardzo smaczna.
Ze
względu na świeżego ogórka, sałatka nie nadaje się do długiego
przechowywania: 1-2 dni maksymalnie. Ewentualnie można przygotować
sałatkę bez ogórka, a dodać go niedługo przed podaniem.
Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga.
Składniki
- 300 g ryżu (1,5 szkl., 3 woreczki)
- 500 g pieczarek marynowanych
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 200 g szynki wędzonej (plastry)
- 1 czerwona cebula
- 6 łyżeczek miodu
- majonez
- sól, pieprz
Wykonanie
Ryż sypki
przepłukać kilkakrotnie wodą i ugotować w dużej ilości osolonej wody (1
l). Odcedzić i ostudzić przelewając dużą ilością zimnej wody
(zapobiegnie to też sklejaniu się ziaren ryżu). Wsypać do dużej miski.
Ryż w woreczku ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Wsypać do dużej miski.
Pieczarki
odsączyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości. Ogórek
dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Plastry szynki pokroić w
kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wsypać wszystko do ryżu. Dodać miód,
kilka łyżek majonezu, sól i pieprz, wymieszać. W razie potrzeby dodać
więcej majonezu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz