Cukinia sama w sobie jest mało wyrazistym w smaku warzywem, ale w połączeniu z pomidorami i mozzarellą zdecydowanie zyskuje.
Taka zapiekanka świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 3-4 nieduże pomidory (np. lima)
- 250-300 g startej mozzarelli
- sól, pieprz, bazylia
Wykonanie
Cukinię umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion (świetnie sprawdza się do tego mała łyżeczka), pokroić w 0,5 cm plastry. Pomidory umyć, można oskórować, usunąć szypułki i pokroić w plastry takiej samej grubości jak cukinię.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć w nim na przemian warstwy cukinii i pomidorów jak na zdjęciu. Posypać solą, pieprzem, bazylią. Na koniec posypać startą mozzarellą. Zapiekać do momentu aż ser ładnie się przyrumieni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz