Sos pomidorowy, który świetnie nadaje się do mięs, pieczeni, makaronów, naleśników na słono, kasz itd... Prosty, pyszny, uniwersalny :-)
Składniki
- 1 średnia cebula biała lub czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów bez skóry lub 750 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
- 2 kostki warzywne (domowej roboty)
- sól, pieprz
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć)
- opcjonalnie: bazylia świeża (lub suszona)
Wykonanie
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć delikatnie, uważać, żeby nie przypalić czosnku! Dodać wino, lekko odparować, następnie dodać zmiażdżone pomidory lub przecier. Gotować przez chwilę. Dodać przyprawy i kostki. Gotować do momentu aż cebula się rozmięknie. Bazylię dodać po zdjęciu sosu z ognia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz