Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 500 g mleka
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (pominąć jeśli naleśniki mają być wytrawne)
- 60 g masła (wcześniej roztopionego i ostudzonego)
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Do Thermomixa dodać po kolei składniki na ciasto, wszystko zmiksować
obr. 4, 30 s. Oczywiście składniki na ciasto można też zmiksować przy pomocy miksera lub ręcznie. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste lub rzadkie,
dodaje się mąkę lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Obowiązuje zasada: im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki. Po co grube naleśniki? Na przykład do zapiekania, albo krokietów, które chcemy zamrozić.
Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na ok. 30 minut. Zmniejsza się w ten sposób na rwanie się naleśników podczas smażenia.
Jeżeli patelnia jest teflonowa, nie ma potrzeby dodawać oleju do smażenia.
SMACZNEGO!
Najlepsze naleśniki ever :)💕
OdpowiedzUsuń