Prostą, klasyczną szarlotkę na kruchym cieście zrobiłam dla Mamy na jej życzenie. Zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęć. Dodam je przy najbliższej okazji. Przepis pochodzi z podstawowej książki do Thermomixa, jednak nieco go zmieniłam.
Kilka słów o jabłkach. Po wielu testach do szarlotki używam jedynie odmiany szara reneta. Jabłka są twarde, kwaskowate i dość brzydkie ale w szarlotce stają się idealne. Lubię kiedy z jabłek nie robi się "papka", więc zamiast je ścierać kroję jabłka na ćwiartki a później na grubsze plastry. Nie podsmażam też jabłek.
Przy robieniu ciasta kruchego ważne jest żeby masło zmieszało się z mąką ale jej nie wchłonęło. Dlatego używa się zimnego masła i nie wyrabia go rękami tylko sieka nożem. Na koniec rękami jedynie łączy się posiekane ciasto w kulę, zawija w folię i wkłada do zamrażarki. To gwarantuje, że upieczony spód będzie kruchy a nie twardy.
Przy robieniu ciasta kruchego ważne jest żeby masło zmieszało się z mąką ale jej nie wchłonęło. Dlatego używa się zimnego masła i nie wyrabia go rękami tylko sieka nożem. Na koniec rękami jedynie łączy się posiekane ciasto w kulę, zawija w folię i wkłada do zamrażarki. To gwarantuje, że upieczony spód będzie kruchy a nie twardy.
Składniki
Ciasto:- 400 g mąki krupczatki lub pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g twardego, zimnego masła
- 80 g kwaśnej śmietany
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg obranych jabłek (ok. 2,5 - 3 kg jabłek nieobranych)
- przyprawa do szarlotki lub cynamon z odrobiną cukru
Wykonanie
W TM:
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki: ustawić 20 s, obr. 5. Dodać jajko, żółtka i śmietanę: wyrabiać 15 s. obr. 4. Ciasto podzielić na dwie części: jedna ok. 550g, druga wynikowa; zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godzinę.
W tym czasie obrać umyte jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki: 3 s., obr. 4-5. Dodać przyprawę do szarlotki (taka przyprawa oprócz cynamonu ma w składzie imbir, cukier, goździki i kardamon w odpowiednich proporcjach) i wymieszać 4 s, obr. wsteczne 2.
Rozwałkować
550 g ciasta, ułożyć w prostokątnej blasze wyłożonej papierem,
ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć jabłka. Rozwałkować cienko drugą
porcję ciasta na długi placek, pociąć na paski o szerokości ok. 1 - 1,5
cm. Z tych pasków układać skośną kratkę na jabłkach. Piec ok. 60 minut w
temperaturze 200 st. C.
Tradycyjnie:
Mąkę, puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać na stolnicy. Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Dokładnie posiekać długim nożem, unikając dotykania masła rękami. Zgarnąć ciasto na środek stolnicy i zrobić w nim dołek. Do dołka dodać jajko, żółtka i śmietanę. Posiekać, na koniec połączyć ciasto rękami, podzielić na dwie części: jedna ok. 550g, druga wynikowa; zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godzinę.
W tym czasie obrać umyte jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. W dużej misce wymieszać jabłka z przyprawą do szarlotki (taka przyprawa oprócz cynamonu ma w składzie imbir, cukier,
goździki i
kardamon w odpowiednich proporcjach).
Rozwałkować 550 g ciasta, ułożyć w prostokątnej blasze wyłożonej papierem, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć jabłka. Rozwałkować cienko drugą porcję ciasta na długi placek, pociąć na paski o szerokości ok. 1 - 1,5 cm. Z tych pasków układać skośną kratkę na jabłkach. Piec ok. 60 minut w temperaturze 200 st. C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz