Ciasto jest na prawdę mocno czekoladowe: dużo kakao i prawie 2 tabliczki czekolady w małym bochenku. Wbrew pozorom ciasto nie jest ciężkie, mimo że jest wilgotne w środku. To ciasto i małe chleby piekę zawsze w keksówce z Ikei: bardzo ładnie wypieka się spód i boki.
Dość gadania: czas na przepis (przepis Nigelli Lawson znaleziony na blogu nieco zmieniony)!Składniki
Ciasto:- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g kakao
- 275 g cukru
- 180 g masła
- 2 jajka
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- 80 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml wrzątku
- 175 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej
Syrop:
- 1 łyżeczka kakao
- 125 ml wody
- 100 g cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzątku czekolady zmiksować na gładką masę (w TM: 30 s, obr. 4). Dalej miksując wlewać delikatnie wrzątek. Dodać czekoladę i wymieszać.
Ciasto przelać do keksówki wyłożonej folią aluminiową (po upieczeniu nie będzie problemów z wyjęciem). Piec w temperaturze 175 st C około 1 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest w środku surowe.
Po wyciągnięcu ciasta z piekarnika wyjąć je z blachy, ale zostawić folię. Przygotować sos: wszystkie składniki gotować do momentu aż sos stanie się gęstszy, lepki, lekko skarmelizowany. Ciepłe ciasto polać sosem, poczekać aż wsiąknie.
SMACZNEGO!
Zrobiłam. Nie byłabym sobą gdybym nie nawrzucała czegoś do środka, tym razem znów padło na mój ulubiony owoc (gruszka) - no i odlot ! <3 Ciasto sycące, a po 1 kawałku w głowie pojawia się wielkie "stop", natomiast problem pojawia się w momencie, gdy nie można przestać, bo jest tak pysznie :D
OdpowiedzUsuń