Jak przychodzi jesień i spada temperatura na zewnątrz w domu mamy jedno hasło: "ŻRYJ IMBIR", nie może więc nie być tu przepisu na nalewkę imbirową, mocno rozgrzewającą.
Składniki
- 100 g świeżego imbiru
- 2 cytryny
- 100 g cukru
- 0,5 szkl. płynnego miodu
- 0,75 l czystej wódki
Przygotowanie
Imbir obrać, pokroić w cienkie plastry. Cytryny wyszorować w ciepłej wodzie, pokroić w ósemki. Imbir i cytryny włożyć do dużego słoika (3 l albo więcej), zalać wódką, dodać cukier, miód i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować (np. przez filtr do kawy założony na lejek) i odstawić na kolejne 3 miesiące, żeby dojrzała.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz