Ekspresowy miękki piernik. Zaskakującym dla mnie składnikiem jest szklanka gorącej kawy dolewana do surowego ciasta. Cóż, wychodzi i jest dobry, więc nie zadaję więcej pytań ;-)
Przepis na dużą blachę.
Składniki
- 3 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej kawy (może być zbożowa)
- 1 szklanka miodu (może być sztuczny)
- 1/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody
Wykonanie
Całe jajka ubić z cukrem. Dodawać do ciasta resztę składników: na zmianę suche i mokre, mieszać na wolnych obrotach. Sodę dodać na samym końcu.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.
Wystudzony piernik można polać polewą czekoladową. Albo przekroić i przełożyć np. powidłem śliwkowym. Można też przełożyć i polać polewą :-)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz