Jako druga odsłona mojego dyniowego szału: ciasto. Bardzo proste i bardo pyszne. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale dopasowałam go własnego gustu. Rafałowi bardzo smakowało. Jest idealnie słodkie i wilgotne. Polewę zrobiłam z sera i musu dyniowego. Myślę, że następnym razem przekroję placek i przełożę solidną warstwą tej masy.
Składniki
- 250 g musu z pieczonej dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
- 3 jajka
- 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g twarogu zmielonego
Przygotowanie
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem. W garnku roztopić masło, nie podgrzewać za bardzo. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni, wymieszać i ostudzić. Odłożyć pół szklanki do masy. Do pozostałej masy dodać żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać w trzech partiach do masy dokładnie mieszając.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, mieszać bardzo delikatnie.
Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok. 45 min w temp. 180 st C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zmielony twaróg wymieszać na gładko z odłożoną wcześniej masą dyniową. Wyłożyć na ciasto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz