Baaaaardzo słodki i baaaaardzo świąteczny syrop do kawy.
W przepisu wychodzi prawie 0.5 l,
Wlany do ładnej butelki z korkiem świetnie nada się na prezent dla Kawosza.
Składniki
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 1 laska cynamonu
- 1/4 gałki muszkatołowej
- 1 goździk
- 5 cm kawałek kłącza imbiru ze skórą
- 300 g jasnego cukru trzcinowego
- 300 ml wody
Wykonanie
Do rondla (poj. 1,5 - 2 l, troszkę głębszy, bo syrop może trochę pryskać) włożyć przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przełamaną laskę cynamonu, startą gałkę muszkatołową, goździk, imbir pocięty na plastry, cukier i wodę. Gotować 20 - 30 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby nie przypalić cukru.
Gotowy syrop przelać do szczelnej butelki (przez sitko nałożone na lejek), przechowywać w lodówce do 4 tygodni.
SMACZNEGO!
*przepis z kanału Drink Tube
Uwielbiam syrop piernikowy, jest cudowny. Sam muszę spróbować go zrobić.
OdpowiedzUsuń