czwartek, 17 stycznia 2013

Szpinak z makaronem

Często słyszy się, że szpinak trzeba jeść, bo ma bardzo dużo żelaza. Początek tej "miejskiej legendy" sięga końca XIX w. kiedy to dr Eryk von Wolf opublikował wyniki przeprowadzonych przez siebie badań. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie drukarski chochlik: wynikach badań Wolfa omyłkowo przestawiony został w prawo przecinek w liczbie dziesiętnej określającej zawartość żelaza. Błąd odkryto dopiero po 70 latach, i jak widać mimo errat w literaturze mit zakorzenił się mocno w ludzkiej świadomości i mediach (historię tę usłyszałam na wykładzie z genetyki i był to przyczynek do rozważań na temat rzetelności cytowania :-).
Wcale jednak nie zamierzam deprymować szpinaku. Specjaliści od zdrowego żywienia polecają jeść zielone warzywa w dużych ilościach. Mimo iż nie zawiera on aż tak dużych ilości żelaza, a to żelazo, które zawiera jest prawdopodobnie niedostępne dla naszego organizmu, to i tak uwielbiam szpinak! 
Jeśli używamy świeżego szpinaku dobrze jest go przed przygotowaniem blanszować: wypłukuje to część szczawianów (żelazo staje się wtedy bardziej dostępne dla naszego organizmu) i nadaje intensywniejszy kolor liściom
Szpinak należy gotować bez przykrywki, wtedy będzie miał intensywnie zielony kolor. Użycie przykrywki sprawi, że na talerzu będziemy mieć posiłek w kolorze błota...




Składniki

  • 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 250 g tłustego twarogu
  • sól, pieprz do smaku
  • opakowanie krótkiego makaronu pełnoziarnistego (np. rurki, kolanka, kokardki)

 

Wykonanie


Jeśli przygotowujemy danie ze świeżego szpinaku najpierw trzeba go zblanszować (włożyć na kilka sekund do wrzącej wody, następnie łyżką cedzakową SZYBKO przełożyć liście do miski z lodowatą wodą, po chwili odcedzić). Jeśli mamy tylko szpinak mrożony, to jedynie trzeba go rozmrozić.
W garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażyć kilka sekund posiekany czosnek. Dodać szpinak, gotować kilka minut, żeby odparować nadmiar wody z sosu. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, pokruszony twaróg, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przepłukać ciepłą wodą. Tak przygotowany makaron wymieszać ze szpinakiem.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. super jedzonko udziwniłem tylko dodając ser feta zamiast twarogu pycha

    OdpowiedzUsuń