piątek, 21 marca 2014

Waniliowe ciasteczka ze stempelkami

W stempelkach do ciastek łatwo się zakochać. Ciasteczka wyglądają cudownie. Można zrobić Komuś małą, słodką niespodziankę :-)
Moje pochodzą z http://dukapolska.com/ Wbrew pozorom są najtańszymi stempelkami do ciastek jakie udało mi się znaleźć.
Ciasteczka w smaku są dobre, maślane i waniliowe, choć nie powalające. Za to ładnie trzymają kształt w trakcie pieczenia. A w końcu na tym przecież nam zależy. Czyż nie są urocze?




Składniki (ok. 30-40 szt. o średnicy 6 cm)

  • 125 g cukru pudru (np. zrobionego w Thermomixie)
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 nieduże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Wykonanie

w Thermomixie
Zrobić cukier puder z kryształu (kilka sekund, obr. 10). Dodać przesianą mąkę i zimne masło pocięte w mniejsze kawałki. Posiekać: 15 s, obr. 5. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto: 20 s, obr. 4. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut.
Ciasto wyciągać z lodówki małymi porcjami. Rozwałkować porcję na oprószonej mąką stolnicy lub stolnicy sylikonowej na grubość 4-5 mm. Wycinać ciastka, odciskać stempelki. Piec na blasze wyłożonej papierem w temp. 170 st. C przez 13-15 minut, aż ciasteczka będą ładnie złote z przyrumienionymi brzegami. Studzić na kratce.


bez Thermomixa
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło i posiekać długim nożem (unikać dotykania palcami). Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Szybko wyrobić ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut.
Ciasto wyciągać z lodówki małymi porcjami. Rozwałkować porcję na oprószonej mąką stolnicy lub stolnicy sylikonowej na grubość 4-5 mm. Wycinać ciastka, odciskać stempelki. Piec na blasze wyłożonej papierem w temp. 170 st. C przez 13-15 minut, aż ciasteczka będą ładnie złote z przyrumienionymi brzegami. Studzić na kratce.

SMACZNEGO! 



Przepis pochodzi z http://mojewypieki.com/






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz