poniedziałek, 10 marca 2014

Bułki pszenne

Lubie robić własne pieczywo: wiem, że ma w nim "ulepszaczy", mogę dodać do niego to co lubimy i jest super świeże! Czy jest coś pyszniejszego niż gorąca, własnoręcznie zrobiona bułeczka z masełkiem? :-)
Bułki przed upieczeniem można posmarować rozmieszanym jajkiem, żeby ładnie się błyszczały po upieczeniu. Ja tego nie robię, bo wg mnie jest to marnotrawstwo jajka: całe jajko to za dużo na 12 bułeczek, a zostawiane takiego jajka w lodówce do następnego pieczenia zwykle kończy się jego wyrzuceniem.
Ziarnami można bułeczki posypać, albo dodać garść ziaren do ciasta. Ostatnio robię tak, że po wyrobieniu ciasta ok. połowę wyciągam z Thermomixa a do pozostałego w naczyniu ciasta dodaję słonecznik i czarnuszkę. Znacie czarnuszkę? Ponoć czarnuszkę albo się uwielbia albo nienawidzi. My uwielbiamy :-) Czarnuszka rządzi - jak mawia Rafał.






Składniki

  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g oleju/oliwy
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ulubione ziarna do posypania lub do ciasta (ok. 1 garść)


Wykonanie

w Thermomixie
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, mleko, cukier. Podgrzewać 2,5 min., temp. 37 st, obr. 2. Dodać mąkę, olej, sól i ziarna jeśli bułki mają mieć ziarna w środku. Wyrobić 2 min, obr. Interwał. Ciasto wyjąć, uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 15 min.).
Ciasto podzielić na 10 lub 12 jednakowych kawałków, uformować kulki i je spłaszczyć (nie chcemy, żeby bułki miały małą średnicę i były wysokie, bo będzie się je nie wygodnie jadło). Ułożyć wszystkie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć blachę ściereczką i poczekać 15 min., żeby bułeczki trochę się napuszyły. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C. Przed włożeniem do piekarnika (posmarować jajkiem i) posypać bułeczki ziarnami jeśli nie dodaliśmy ich do środka. Piec ok. 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.


bez Thermomixa
Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto (najlepiej w misce). Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką. 
Po podwojeniu objętości (ok.15 min.) ciasto podzielić na 10 lub 12 jednakowych kawałków, uformować kulki i je spłaszczyć (nie chcemy, żeby bułki miały małą średnicę i były wysokie, bo będzie się je nie wygodnie jadło). Ułożyć wszystkie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć blachę ściereczką i poczekać 15 min., żeby bułeczki trochę się napuszyły. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C. Przed włożeniem do piekarnika (posmarować jajkiem i) posypać bułeczki ziarnami jeśli nie dodaliśmy ich do środka. Piec ok. 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

SMACZNEGO! 

Przepis lekko zmodyfikowany w podstawowej książki do Thermomixa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz