niedziela, 25 listopada 2012

Zapiekanka z kapusty włoskiej, czyli "gołąbki instant"

Zapiekanka pochodzi z książki "Lekka kuchnia" do Thermomixa i faktycznie danie to można nazwać lżejszą odmianą gołąbków. No i jeszcze nie trzeba zawijać ;-)
Myślę, że dla wzbogacenia smaku - jeśli akurat nie zależy nam na wersji light - można dodać wędzony boczek.



Składniki

  • 1 l wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 700 g kapusty włoskiej (1 spora głowa kapusty), pokrojonej na kawałki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 200 g cebuli (2 duże cebule)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki z puszki
  • mały (70 - 80 g) koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu Cayenne/chilli
  • 250 g śmietany 18 %

 

Wykonanie


Dla szczęśliwego posiadacza Thermomixa:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Ryż umieścić w koszyczku, opłukać, wstawić do naczynia miksującego. Kapustę włoską włożyć do Varomy. Gotować kapustę z ryżem na parze 25 min, temp. Varoma, obroty 1. 
Po ugotowaniu umieścić kapustę i ryż w dużej misce.
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę i czosnek: 3 s, obr. 5. Dodać 20 g oleju, dusić 2 min, temp. Varoma, obroty 1. Dodać odsączony z pomidorów sok, koncentrat pomidorowy i mięso mielone. Dusić bez miarki 6 minut, temp. Varoma, obroty wsteczne 1. Dodać pomidory, przyprawy, śmietanę, wymieszać 10 s, obroty 4. Wszystko przełożyć do miski z ryżem i kapustą, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut w temperaturze 200 st C.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz