środa, 7 listopada 2012

Coq au vin

Dziś będę się odrobinę snobować: klasyka kuchni francuskiej, czyli kurczak wolno duszony w czerwonym winie i ziołach. Delikatny, aromatyczny, po prostu pyszny. Przepis pochodzi z książki National Geographic "Kuchnie Świata". Mimo wymyślnej nazwy danie nie jest trudne do zrobienia, pod warunkiem posiadania odpowiedniej wielkości garnka, łyżki cedzakowej i czasu. Na niedzielny obiad - w sam raz.



Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 6 grubych plastrów chudego boczku, pokrojonego w 2,5 cm kawałki
  • 12 cebulek perłowych
  • 1 kurczak podzielony na 8 porcji lub 2 kg podudzi 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki brandy lub whisky
  • 430 ml burgunda lub innego czerwonego półwytrawnego wina
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 250 g pieczarek, przekrojonych na połówki

 

Wykonanie


W brytfannie lub dużym, żeliwnym garnku (naczynie musi pomieścić wszystkie składniki!) roztopić 3 łyżki masła. Dodać boczek i cebulki. Smażyć ok. 10 minut, mieszając, aż lekko się zrumienią. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz. 



Do garnka włożyć kurczaka, zwiększyć ogień i smażyć ok. 8 minut, obracając w miarę potrzeby, aż mięso zacznie się rumienić. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze 5 minut aż kurczak zrumieni się na złoto.

Garnek zdjąć z ognia, mięso polać brandy/whisky. Dodać boczek z cebulą i postawić na średnim ogniu. Wlać 250 ml wina, drewnianą łyżką zdrapywać przywarte do dna resztki smażenia. Dodać pozostałe wino, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i dusić 45-60 minut.



W tym czasie na patelni na średnim ogniu roztopić pozostałą łyżkę masła, wyłożyć pieczarki i smażyć 5-7 minut, aż lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia. Na ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać do kurczaka.

Z garnka za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kurczaka, cebulki, pieczarki i boczek. Z powierzchni sosu zdjąć nadmiar tłuszczu. Zwiększyć ogień i gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso z boczkiem, pieczarkami i cebulkami ponownie włożyć do garnka. Podgrzewać danie na małym ogniu ok. 4 minut, pamiętając o mieszaniu.

Coq au vin jedliśmy z kaszą jęczmienną lub polentą i buraczkami.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz