środa, 7 listopada 2012

Ciasto jabłkowe najszybsze na świecie


Nie znam przepisu na szybsze ciasto niż właśnie to. Składniki są na tyle "pospolite", że jeśli wieczorem chce się coś słodkiego to można zrobić to ciasto. Przepis na dużą blachę.

Składniki:

  • 340 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 220 g (1 szkl.) cukru kryształu
  • 110 g (0,5 szkl.) cukru trzcinowego
  • 1,25 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki ziela angielskiego (oczywiście zmielonego :-)
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego (może być przecierowy)
  • 2 duże jajka
  • 3 średnie jabłka - obrane i pokrojone w średnią kostkę
  • 0,5 szklanki orzechów (opcjonalnie)

 

Wykonanie


W dużej misce wymieszać składniki "suche" (mąka, cukry, soda, sól, przyprawy), w mniejszej - składniki "mokre" (oliwa, sok jabłkowy, roztrzepane jajka). Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Dodać pokrojone jabłka i orzechy, dokładnie wymieszać, żeby jabłka były pokryte ciastem. 
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz