poniedziałek, 15 grudnia 2014

Syrop piernikowy do kawy

Baaaaardzo słodki i baaaaardzo świąteczny syrop do kawy.
W przepisu wychodzi prawie 0.5 l, 

Wlany do ładnej butelki z korkiem świetnie nada się na prezent dla Kawosza.



Składniki

  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 1 goździk
  • 5 cm kawałek kłącza imbiru ze skórą
  • 300 g jasnego cukru trzcinowego
  • 300 ml wody


Wykonanie

Do rondla (poj. 1,5 - 2 l, troszkę głębszy, bo syrop może trochę pryskać) włożyć przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przełamaną laskę cynamonu, startą gałkę muszkatołową, goździk, imbir pocięty na plastry, cukier i wodę. Gotować 20 - 30 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby nie przypalić cukru.
Gotowy syrop przelać do szczelnej butelki (przez sitko nałożone na lejek), przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

SMACZNEGO!





*przepis z kanału Drink Tube

1 komentarz:

  1. Uwielbiam syrop piernikowy, jest cudowny. Sam muszę spróbować go zrobić.

    OdpowiedzUsuń