poniedziałek, 24 września 2012

Ciasto dyniowe

Jako druga odsłona mojego dyniowego szału: ciasto. Bardzo proste i bardo pyszne. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale dopasowałam go własnego gustu. Rafałowi bardzo smakowało. Jest idealnie słodkie i wilgotne. Polewę zrobiłam z sera i musu dyniowego. Myślę, że następnym razem przekroję placek i  przełożę solidną warstwą tej masy.




Składniki

  • 250 g musu z pieczonej dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g twarogu zmielonego

Przygotowanie

Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem. W garnku roztopić masło, nie podgrzewać za bardzo. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni, wymieszać i ostudzić. Odłożyć pół szklanki do masy. Do pozostałej masy dodać żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać w trzech partiach do masy dokładnie mieszając.

Białka ubić na sztywno i dodać do masy, mieszać bardzo delikatnie.

Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok. 45 min w temp. 180 st C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Zmielony twaróg wymieszać na gładko z odłożoną wcześniej masą dyniową. Wyłożyć na ciasto.

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz