poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kawa świąteczna

Jeśli smakowała Wam kawa Chai Latte, to z pewnością zasmakujecie i w tej, świątecznej, z syropem piernikowym.




Składniki

  • gorące espresso
  • 100 ml ciepłego, pełnotłustego mleka
  • syrop piernikowy ok. 1-2 łyżeczki

Wykonanie

Przygotować espresso. Mleko podgrzać i spienić.
Do kawy dodać syrop piernikowy, wymieszać, dodać spienione mleko z mleczną pianką.

SMACZNEGO!






Syrop piernikowy do kawy

Baaaaardzo słodki i baaaaardzo świąteczny syrop do kawy.
W przepisu wychodzi prawie 0.5 l, 

Wlany do ładnej butelki z korkiem świetnie nada się na prezent dla Kawosza.



Składniki

  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 1 goździk
  • 5 cm kawałek kłącza imbiru ze skórą
  • 300 g jasnego cukru trzcinowego
  • 300 ml wody


Wykonanie

Do rondla (poj. 1,5 - 2 l, troszkę głębszy, bo syrop może trochę pryskać) włożyć przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przełamaną laskę cynamonu, startą gałkę muszkatołową, goździk, imbir pocięty na plastry, cukier i wodę. Gotować 20 - 30 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby nie przypalić cukru.
Gotowy syrop przelać do szczelnej butelki (przez sitko nałożone na lejek), przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

SMACZNEGO!





*przepis z kanału Drink Tube

środa, 3 grudnia 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Pyszne, puszyste racuszki. Świetny pomysł na śniadanie lub słodki obiad.
Z przepisu wychodzi porcja dla 4 osób. Jabłka przed wymieszaniem z ciastem można posypać cynamonem.




Składniki

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 50 g oleju (5 łyżek)
  • 30 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g obranych jabłek
  • szczypta soli
  • olej lub oliwa do smążenia

Wykonanie

w Thermomixie
Do naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Rozdrobnić: 2 s, obr. 5. Przełożyć do miski.
Drożdże, mleko i cukier włożyć do Thermomixa, podgrzewać 2 min, obr. 2, temp. 37 st. Dodać resztę składników, wyrabiać 2 min, obr. Interwał. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przelać do jabłek, wymieszać, pozostawić na 10-15 min, żeby wyrosło.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

bez Thermomixa
Jabłka pokroić w kostkę, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przelać do jabłek, wymieszać, pozostawić na 10-15 min, żeby wyrosło.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przepis z książki "Dobre gotowanie"