czwartek, 27 czerwca 2013

Botwinka

Czy jest ktoś, kto nie lubi tej wiosennej zupy?
Najlepsza jest nasza polska botwinka i małymi buraczkami: zupa ma wtedy ładny kolor o smaku nie wspominając. Jak jeszcze nie było "naszej", to kilka razy robiłam zupę z botwinki importowanej z Włoch: malutkie, 5 cm listki bez buraczków. Smak nie był powalający, ale "z braku laku..." :-)
Botwinka najlepiej smakuje z ugotowanym jajkiem, młodymi ziemniaczkami lub białym serem (twaróg albo feta).





Składniki

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • cytryna lub ocet winny
  • miód lub cukier
  • duży pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2-3 kostki warzywne (domowe)
  • sól, pieprz
  • 4 jajka/kilka ugotowanych młodych ziemniaków/biały ser


Wykonanie

Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Botwinkę dokładnie umyć (szczególnie nasady liści, w których zwykle gromadzi się błoto). Posiekać liście i buraczki (bardzo małych buraczków nie trzeba nawet obierać).
Do gotującej się wody (ok. 1,5 l) z kostkami warzywnymi wrzucić marchew i pietruszkę. Podgotować kilka minut jeśli używamy jesiennej (starej) pietruszki i marchewki, jeśli dysponujemy młodymi: nie ma potrzeby podgotowywania. Dodajemy posiekaną botwinkę z buraczkami. Po zagotowaniu się botwinki dodajemy cytrynę (2-3 łyżki) lub ocet np. jabłkowy lub winny do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem, miodem. Śmietanę wymieszać w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy, małymi porcjami wlewać do garnka. Całość posypać obficie posiekanym koperkiem.









Sałatka z tuńczyka najprostsza

Nie znam prostszego ani szybszego przepisu na sałatkę. W sam raz na śniadanie lub kolację.




Składniki

  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki kawałków tuńczyka w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz


Wykonanie

Kukurydzę dokładnie odsączyć, przełożyć do miski. Z tuńczyka odsączyć nadmiar oleju, widelcem nieco rozdrobnić kawałki tuńczyka, dodać do kukurydzy. Całość wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać oliwę z oliwek.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


SMACZNEGO!




środa, 26 czerwca 2013

Muffiny z borówkami i cynamonową kruszonką

Przepis Marthy Stewart z dedykacją dla Ani W. :-) która przepis znalazła i chciała żebym go "przetrawiła". Przepis ciekawy, bo łączy borówki z cynamonem i gałką muszkatołową: kompozycja, z którą jeszcze się nie spotkałam. Kruszonka też robiona inaczej niż jestem przyzwyczajona, bo z roztopionego masła i lekko słona. Przepyszna! Przepis musiałam nieco zmodyfikować, bo (1) kruszonki zostało mi więcej niż połowa i (2) cukru było zdecydowanie za dużo. Oto i przepis.





Składniki na ok. 18 szt.

Kruszonka:
  • 80 g (0,5 szkl.) mąki pszennej
  • 60 g (0,25 szkl.) jasnego brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
Posypka:
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto:
  • 410 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 ml) soli
  • 80 g masła w temp. pokojowej
  • 160 g (0,75 szkl.) cukru
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
  • 240 ml mleka
  • 480 ml borówek





Wykonanie

Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i brązowy cukier. Dolać roztopione masło, mieszać łyżką do uzyskania pożądanych grudek. 
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mikserem na średnich obrotach ubić masło z cukrem. Dodawać ostrożnie jajko, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty do niskich i dodawać naprzemiennie mąkę i mleko do ciasta, zaczynając i kończąc na mące. Ręcznie przy pomocy łyżki wmieszać borówki.
Ciasto nałożyć do foremek. Część obficie posypać kruszonką, część cukrem z gałką.
Piec ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru, obracając formę w połowie pieczenia. Przed wyjęciem z formy odczekać ok. 15 min.
Doskonale smakują ciepłe.

 
SMACZNEGO!





poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sos boloński

Przepyszny sos pomidorowy z mięsem mielonym do makaronów krótkich (rurki, kokardki), długich (tagliatelle, spaghetti) lub lasagne. Sposób na szybki i bardzo smaczny obiad.
Tak na prawdę sos boloński różni się od marinary obecnością w nim mięsa mielonego.





Składniki

  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 puszki pomidorów bez skóry lub 750 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 2 domowe kostki warzywne (kupna wystarczy jedna lub nawet pół)
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
  • sól, pieprz
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć)
  • posiekana, świeża bazylia (lub suszona)


Wykonanie


Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć delikatnie. Dodać mięso mielone, smażyć ok. 10-15 minut. Dodać wino, kostki i przyprawy, lekko odparować, następnie dodać pomidory lub przecier. Gotować do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Świeżą bazylię dodać po zdjęciu sosu z ognia.
Podawać z makaronem ugotowanym  al'dente.

SMACZNEGO!



Zupa porowa z szynką

Młode, polskie pory są już w warzywniakach, więc czas na zupę porową. Zupa jest prosta do zrobienia i bardzo pyszna.


Składniki

  • 50 g masła
  • 250 g pora
  • 20 g śmietany 18%
  • 100 g sera topionego z szynką
  • 150 g szynki
  • 1 mała, młoda marchew
  • liść laurowy
  • 3-4 kostki rosołowe domowe 
  • woda
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekana natka pietruszki


 

Wykonanie


Marchew i pora umyć i oczyścić. Por pokroić na plastry grubości 0,5 - 1 cm, marchew na cieniutkie plasterki. Szynkę w plasterkach pokroić w kostkę 0,5 x 0,5 cm. 

w TM

Pora wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić: 4 s, obr. 4, dodać masło, dusić 5 min., temp. 100 st, obr. 2. Dodać śmietanę, ser topiony, szynkę, liść laurowy, kostki rosołowe i uzupełnić wodą do 1,5 l. Gotować 20 min., temp. 100 st., obr. 1,5 wsteczne. 8 min. przed końcem dodać plasterki marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać natką pietruszki.

bez TM


W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone pory, dusić kilka minut. Dodać 1,5 l wody, śmietanę, ser topiony, szynkę, liść laurowy, kostki rosołowe, gotować ok. 15-20 minut. 8 min. przed końcem dodać plasterki marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać natką pietruszki.



SMACZNEGO!






Domowe kostki rosołowe

O wyższości "kostek" domowej roboty (które tak na prawdę mają postać pasty) nad tymi kupowanymi w sklepie chyba nie muszę nikogo przekonywać. Wiem, że warzywa i mięso w nich są świeże, przyprawy takie jakie lubię, bez barwników, chemii itd. Fakt faktem trzeba do nich przywyknąć: przecież nie mają wzmacniaczy smaku. No i w trakcie gotowania zwykle okazuje się, że zupę czy sos trzeba dosolić (chyba nie zdarzyło mi się to nigdy przy "kupnych" kostkach).
Do kostek dodaje się dość dużo soli i trzeba przechowywać je w lodówce. W ten sposób można je przechowywać do 3 miesięcy. Nazywam je kostkami, ale w rzeczywistości mają one konsystencję pasty (mniej lub bardziej gęstej, w zależności od użytych składników i czasu gotowania). Na 500 ml bulionu należy użyć 1-2 łyżeczki pasty.
Przepisy pochodzą z thermomixowej książki "Radość gotowania".

Przygotowałam dwa rodzaje kostek: drobiowe i warzywne.

KOSTKI DROBIOWE

Składniki

  • 300 g podudzi z kurczaka, bez skóry, bez kości, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki (ok. 600 g podudzi)
  • 200 g różnych warzyw, białych, pokrojonych na kawałki: selera, cebuli, czosnku, pora
  • 4 gałązki mieszanych, świeżych ziół (liście): szałwii, rozmarynu, pietruszki
  • 5 nasion kolendry
  • 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 100 g białego, wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 goździk

Wykonanie

Do Thermomixa włożyć kawałki kurczaka i rozdrobnić: 5 s, obr. 7, przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego dodać warzywa i świeże zioła, rozdrobnić: 10 s, obr. 5. Dodać sól, mięso, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry, gotować 25 min, temp. Varoma, obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę i zmiksować 1 min, obr. 10. Przełożyć do szczelnego słoika, pozostawić do ostygnięcia.



KOSTKI WARZYWNE

Składniki

  • 50 g startego parmezanu
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki, obranej
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidorów, bez szypułek (lub 100 g dobrego przecieru* pomidorowego)
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g świeżych grzybów, lub namoczonych suszonych (można pominąć)
  • 1 liść laurowy
  • 6 gałązek ziół (same liście): bazylia, szałwia, rozmaryn,
  • 4 gałązki pietruszki, tylko liście
  • 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 30 g białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
 *przecieru a nie koncentratu!


Wykonanie

Warzywa umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, grzyby, świeże zioła, rozdrobnić: 10 s, obr. 7. Dodać sól, białe wino, oliwę, gotować 40 min., temp. Varoma, obr. 2., na pokrywę zamiast miarki postawić koszyczek. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min., obr. 10. Przełożyć do słoika, pozostawić do wystygnięcia.


SMACZNEGO!







piątek, 21 czerwca 2013

Wytrawne Naleśniki zapiekane

Naleśniki na bogato! Z grillowanym mięsem, warzywami, zapiekane pod żółtym serem. Czy wspominałam, że naleśniki są z mąki pełnoziarnistej? Bardzo syty obiad.




Składniki

  • 1 porcja usmażonych naleśników z mąki pełnoziarnistej
  • 3 opakowania młodego, świeżego szpinaku (szpinak "baby")
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g startego sera mozzarella (albo innego ładnie się topiącego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Wykonanie 

Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak umyć, zblanszować i odsączyć.
Pierś z indyka umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ugrillować i pokroić w kawałki (np. 1 cm paski lub kostkę).

Na naleśniku układać: szpinak, pieczarki, indyka i ser. Zwinąć w rulon i odłożyć do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostanie trochę sera: posypać nim wierzch naleśników.
Zapiekać w 180 st. C przez ok. 20 min.

Podawać solo lub z sosem pomidorowym (np. marinara).



SMACZNEGO!