czwartek, 28 lutego 2013

Naleśniki - przepis podstawowy

Przepis na ciasto naleśnikowe wg Thermomixa. Sprawdzony i dobry. Białą mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą. Naleśniki będą ciemniejsze i bardziej sycące; świetnie komponują się z mięsem. Do naleśników na słodko polecam zdecydowanie białą mąkę. 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 500 g mleka
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (pominąć jeśli naleśniki mają być wytrawne)
  • 60 g masła (wcześniej roztopionego i ostudzonego)
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie



Do Thermomixa dodać po kolei składniki na ciasto, wszystko zmiksować obr. 4, 30 s. Oczywiście składniki na ciasto można też zmiksować przy pomocy miksera lub ręcznie. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste lub rzadkie, dodaje się mąkę lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Obowiązuje zasada: im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki. Po co grube naleśniki? Na przykład do zapiekania, albo krokietów, które chcemy zamrozić.
Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na ok. 30 minut. Zmniejsza się w ten sposób na rwanie się naleśników podczas smażenia.
Jeżeli patelnia jest teflonowa, nie ma potrzeby dodawać oleju do smażenia.



SMACZNEGO!

poniedziałek, 25 lutego 2013

Sos marinara

Sos pomidorowy, który świetnie nadaje się do mięs, pieczeni, makaronów, naleśników na słono, kasz itd... Prosty, pyszny, uniwersalny :-)



Składniki

  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów bez skóry lub 750 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 2 kostki warzywne (domowej  roboty)
  • sól, pieprz
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć)
  • opcjonalnie: bazylia świeża (lub suszona)


Wykonanie


Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć delikatnie, uważać, żeby nie przypalić czosnku! Dodać wino, lekko odparować, następnie dodać zmiażdżone pomidory lub przecier. Gotować przez chwilę. Dodać przyprawy i kostki. Gotować do momentu aż cebula się rozmięknie. Bazylię dodać po zdjęciu sosu z ognia.

SMACZNEGO!




czwartek, 21 lutego 2013

Jajecznica puszysta jak chmurka

Dobra jajecznica to wcale nie taka prosta sprawa. Nie wystarczy wbić kilka jajek na rozgrzany na patelni tłuszcz. Robią się wtedy "żółte wiórki, które kiedyś były jajkiem". Dobra jajecznica wymaga uwagi i delikatności w przyrządzaniu. Słowo "delikatnie" będzie często przewijało się przez przepis. Ta jajecznica jest wręcz idealna: puszysta jak chmurka, ale nie gąbczasta, wilgotna, ale bez surowizny. Czego można chcieć więcej?
Jajecznicę można też zrobić na szynce (wtedy zaczynamy od podsmażenia szynki, i reszta jak w przepisie) ale nie będzie już tak puszysta. Moja propozycja: jajecznica taka jak poniżej a szynka na kanapkę do jajecznicy :-)
Specjalistką od tej jajecznicy jest Agata.







Składniki (na 2 osoby)

  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania (np. świeży szczypiorek, pietruszka lub bazylia)

 

Wykonanie



Jajka rozbić do miski, zamieszać delikatnie: tylko żeby przerwać błonę otaczającą żółtko, dodać śmietanę. Bardzo delikatnie wymieszać, tak, żeby było widać kawałki białka, żółtka i śmietany (nie może być jednobarwna masa). 
Wylać na średnio rozgrzane masło na patelni. Nie mieszać! Drewnianą szpatułką/łyżką podważać ściętą część, aby surowe jajka z góry spłynęły pod ścięte jajka. Posypać solą i pieprzem do smaku. 
Kiedy góra jest jeszcze lekko płynna, ale już nie spływa jeśli podnosimy ją szpatułką, podzielić całość na części wielkości porcji i delikatnie odwrócić. Potrzymać na ogniu 30-60 s. 
Przełożyć na talerze, posypać zieleniną.


I zdjęcia krok po kroku:















SMACZNEGO!


wtorek, 19 lutego 2013

Batoniki zbożowe



Uwielbiam batoniki musli! Ale kiedyś przeczytałam ich skład: dodatki cukrowe we wszystkich postaciach jakie istnieją na świecie. Dziękuję bardzo, zrobię sobie lepsze :-) Z pomocą przyszła Nigella i to właśnie jej przepis (z małymi modyfikacjami) przedstawiam. Z jednej porcji wyszło mi 16 batoników, wielkością przypominające te kupowane w sklepie. Wszystko zależy jednak od wielkości blachy do pieczenia. Zbyt długie batony łatwo się łamią, więc warto przemyśleć krojenie.





Składniki


  • 400 g (400 ml) mleka skondensowanego (można zastąpić mlekiem zbożowym)
  • 1 łyżka miodu (można pominąć)
  • 250 g (115 ml) płatków owsianych, nie błyskawicznych
  • 75 g (200 ml) wiórków kokosowych
  • 100 g (250 ml) suszonej żurawiny*
  • 125 g (200 ml) pestek (słonecznik, dynia, sezam)
  • 125 g (200 ml) niesolonych orzeszków ziemnych 
  • opcjonalnie: gorzka czekolada do polania batonów


Wykonanie


Piekarnik nagrzać do 130 st. C. Blachę 23x33x4 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Na głębokiej patelni lub w garnku pogrzać mleko (z miodem), dodać do niego składniki z miski i dokładnie wymieszać. Rozłożyć całość na blasze wyrównując powierzchnię.
Piec ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, odczekać 15 minut, następnie pociąć na batoniki: najpierw na 4 części, a później każdą jeszcze na 4:












Dla miłośników czekolady: rozpuścić w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady, maczać w niej wystudzone batony, odstawiać na kratkę do stężenia czekolady.

Batoniki można przechowywać przełożone papierem do pieczenia w szczelnym pojemniku przez około tydzień.

*zamiast żurawiny świetnie też sprawdzają się suszone morele pocięte w małą kosteczkę



SMACZNEGO!

poniedziałek, 18 lutego 2013

Sernik kawowy z polewą toffi

Mały sernik z kawową nutą i słodką polewą. Ot, w sam raz dla dwóch osób na weekend :-) Oryginalnie (kwestiasmaku.com) był to przepis na mini serniczki w foremkach na muffiny, pomyślałam, że mniej zabawy będzie jeśli upiekę wszystko w małej foremce 20 x 26 cm. Wyszło całkiem pysznie. Porcję można podwoić, na większą blachę. Trzeba wtedy wydłużyć czas pieczenia do 1 godziny lub dłużej.



Składniki na spód

  • 100 g petitek
  • 40 g roztopionego masła

Składniki na masę serową

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g twarogu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Składniki na polewę karmelową

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka skondensowanego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • sól - odrobina na czubku noża



Wykonanie



Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

W TM:

Petitki połamać na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu miksującym rozdrobnić: kilka sekund, obr. 6. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Powstałą "masę" (powinna przypominać mokry piasek) wyłożyć na blachę i wcisnąć w spód (najlepiej ręką). Tak przygotowany spód umieścić w lodówce na 30-60 minut.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w TM: 3 min., obr. 6. Masę wylać na dobrze schłodzony spód ciastkowy. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.

W tym czasie przygotować polewę toffi. Cukier rozpuścić w rondelku. Ostrożnie dodać wodę (prawdopodobnie będzie pryskać!). Pogotować chwilkę, żeby karmel nabrał ładnego koloru. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, dobrze wymieszać.

Ostygnięty sernik pokroić na porcje, polać toffi.

Bez TM:


Petitki pokruszyć na proszek (np. przy pomocy wałka do ciasta: petitki włożyć między kawałki folii spożywczej i wałkować do skutku, lub w malakserze). Przesypać do miski i dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Powstałą "masę" (powinna przypominać mokry piasek) wyłożyć na blachę i wcisnąć w spód (najlepiej ręką). Tak przygotowany spód umieścić w lodówce na 30-60 minut.

Zmielić trzykrotnie twaróg lub użyć już zmielonego. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1-2 łyżeczki). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszać. Nie ma potrzeby ubijania jajek. Gładką masę serową wylać na dobrze schłodzony spód ciastkowy. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.

W tym czasie przygotować polewę toffi. Cukier rozpuścić w rondelku. Ostrożnie dodać wodę (prawdopodobnie będzie pryskać!). Pogotować chwilkę, żeby karmel nabrał ładnego koloru. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, dobrze wymieszać.

Ostygnięty sernik pokroić na porcje, polać toffi.

SMACZNEGO!







czwartek, 7 lutego 2013

Pancakes amerykańskie

Pancakes często nazywa się "amerykańskimi naleśnikami", ale one bardziej przypominają nasze racuchy: bo i wielkość ta sama, konsystencja ciasta ta sama, tak samo też pulchne. Ale smak jest inny, zapewne przez maślankę.
Można je podawać posypane cukrem pudrem lub owocami, polane miodem, syropem klonowym, daktylowym lub innym ulubionym, posmarowane dowolnym dżemem.
Pancakes są świetnym pomysłem na niedzielne śniadanie.

Przetestowałam kilka, a może nawet kilkanaście przepisów na pancakes. Ten, który podaję dziś, jest zdecydowanie najlepszy. Do tego podstawowego przepisu można dodawać świeże owoce sezonowe, np. borówki lub maliny. Trzeba wtedy pamiętać, żeby owoce delikatnie wmieszać w surowe, gotowe ciasto.
Przepis cytuję za Kwestią Smaku.



Składniki

  • 250 g (1  1/4 szkl.) mąki
  • 1 jajko
  • 380 g (1  1/4 szkl.) maślanki
  • 100 g (1/4 szkl.) cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g (1/4 szkl.) oliwy
  • szczypta soli

Wykonanie


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w Thermomixie (20 s., obr. 4), lub ręcznie. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć na rozgrzanej patelni (jeśli jest teflonowa nie potrzeba żadnego tłuszczu) na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

SMACZNEGO!






środa, 6 lutego 2013

Pomarańczowa kawa zbożowa

Tak, wiem: ja i kawa zbożowa to dość niespotykane połączenie. Sama jestem zdziwiona ;-) Niemniej jednak to połączenie jest naprawdę dobre. Posmak pomarańczy, który dość długo się utrzymuje jest bardzo przyjemny, i sprawia, że sięga się po jeszcze. Bez obawy można pić nawet tak późno jak teraz. Albo na śniadanie.



Składniki

  • 1 część świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy*
  • 2 części wrzątku
  • dobra, rozpuszczalna kawa zbożowa



Wykonanie

Wsypać odpowiednią ilość kawy do kubeczka lub dzbanka (to zależy oczywiście jak dużo chce się mieć tej kawy) i zalać wrzątkiem, wymieszać. Dodać świeży sok. Można ewentualnie dosłodzić.

*sok z pomarańczy można zastąpić dobrej jakości sokiem jabłkowym lub gruszkowym

SMACZNEGO!

P.S. Idę nalać sobie jeszcze jedną filiżankę :-)

Ciasto marchewkowe Marty

Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam! Jest dość wilgotne, ale nie ciężkie. W smaku przypomina nieco piernik. Można dodać do niego posiekaną czekoladę, lub z niej zrezygnować. Ostatnio często jemy to ciasto z dobrym twarożkiem na górze (np. President). Ale można po prostu posypać cukrem pudrem.
Przepis doskonale sprawdza się też jako ciasto na muffiny (skraca się wtedy czas pieczenia do 20-25 min).
Przepis zawdzięczam Marcie.


 Składniki:

  • 300 g (ok. 3 szt.) marchwi
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 250 g ( 1 1/2 szkl.) mąki
  • 100 g miękkiego masła 
  • 50 g posiekanej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie



Formę do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm) wyłożyć papierem.
Marchew zetrzeć na tarce lub w Thermomixie (6 s, obr. 5). Dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 st. C. Ciasto powinno mieć ładny, złoty kolor.


Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem, serkiem, lub polewą czekoladową.


 SMACZNEGO!








piątek, 1 lutego 2013

Tarta Tatin

Tarta w której ciasto francuskie jest puszyste i dobrze wypieczone, a jabłka skąpane w karmelu... Czy muszę jeszcze coś dodawać?
Może tylko kilka uwag technicznych. Tartę robi się "do góry nogami": na patelni robi się najpierw karmel, w którym podsmaża się cząstki jabłek, na górę układa się ciasto francuskie i wszystko wkłada się do piekarnika. Ciasto -jak widać- nie jest zbyt skomplikowane, potrzebna jest tylko patelnia, którą można wsadzić do piekarnika (tj. bez plastikowych rączek czy uchwytów). Zażyczyłam sobie taką na urodziny :-)
Ilość jabłek i ciasta francuskiego zależy od wielkości patelni, moja ma średnicę 24 cm.



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 1 kg jabłek
  • 125 g cukru
  • 125 g masła

Wykonanie:


Ciasto wyjąć z opakowania, rozłożyć. Położyć na nim patelnię i wyciąć okrąg o jej średnicy. Ciasto włożyć z powrotem do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. 
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wymieszać. W karmelu poukładać cząstki jabłek tak ciasno ja tylko się da. Smażyć na średnim ogniu ok. 20 minut (karmel powinien być wtedy dość gęsty). 
Patelnię wstawić do nagrzanego do 190 st C piekarnika na następne 20-25 minut (karmel powinien być dość ciemny a jabłka przyrumienione). Po tym czasie wyjąć patelnię (pamiętając, że patelnia i jej zawartość są bardzo gorące) i delikatnie ułożyć ciasto na jabłkach. Tartę zapiekać jeszcze ok. 15-20 minut, póki ciasto nie osiągnie złotego koloru.
Teraz najtrudniejsza część: na patelni ułożyć talerz o średnicy większej niż patelnia i dobrze przylegający do jej brzegu, szybkim ruchem odwrócić patelnię z talerzem o 180 st. Odczekać kilkanaście minut przed pokrojeniem. 
Tatin jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.



SMACZNEGO!