środa, 19 grudnia 2012

Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa dość szybka do zrobienia. Zamiast czerwonej można użyć zielonej soczewicy, ale wtedy albo zdecydowanie wydłuża się czas gotowania albo trzeba soczewicę namoczyć.


Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera
  • 2-3 ziemniaki
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry

 

Wykonanie


Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gałązki selera pociąć na plastry wygodne do jedzenia :-) Ziemniaki pokroić w kostkę (mogą być w łupinach). 
Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki i seler. Podgotować ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i marchew. Gotować kolejne 8-10 minut. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

SMACZNEGO!

Sałatka chrzanowa z kurczakiem

Pyszna sałatka z przepisów s. Anastazji. Dobra na spotkanie w miłym towarzystwie bez okazji. Dobra też na świąteczny stół. Żółty ser bardzo chłonie majonez z jogurtem. Przed podaniem trzeba sprawdzić czy konsystencja jest odpowiednia. Na tę okoliczność warto mieć dodatkowy jogurt w lodówce.


Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • puszka kukurydzy
  • mały słoik marynowanych cebulek
  • tarty chrzan
  • majonez
  • duży jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

 

Wykonanie


Piersi z kurczaka przyprawić (np. przyprawą Kurczak złocisty). W całości podsmażyć a później dusić na rozgrzanej patelni. Wystudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć kukurydzę. Odsączone cebulki dodać w całości lub przekroić na mniejsze części.
Majonez (kilka łyżek), pół jogurtu i chrzan (do smaku) wymieszać i dodać do pozostałych składników. Doprawić solą i pieprzem. Gotową sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem.


SMACZNEGO!

wtorek, 18 grudnia 2012

Muffiny bananowe z krówkami

Ulubione muffiny Agaty. Kruche krówki w środku muffinki fantastycznie łączą się smakiem z bananami i białą czekoladą.



Składniki "mokre":

  • 3-4 dojrzałe banany rozgniecione na miazgę
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 15-20 szt. kruchych krówek, pokruszonych na kawałki

Składniki "suche":

  • 250 g ( 1 i 1/2 szkl.)mąki pszennej
  • 100 g (1/2 szkl.) cukru (biały, lub biały z  trzcinowym pół na pół)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g białej czekolady (specjalne czekoladowe drobinki do pieczenia, lub czekolada pokrojona na małe kawałki)

 

Wykonanie:


W jednej misce wymieszać składniki "mokre", w drugiej "suche". "Mokre" wlać do "suchych" i wymieszać. Nakładać do foremki na muffiny wyłożone papilotkami. Piec w temp. 200 st przez ok. 20 min., na drugiej od góry półeczce w piekarniku.

SMACZNEGO!


niedziela, 16 grudnia 2012

Pierniczki

Czas już jest zdecydowanie "pierniczkowy", więc na blogu nie może zabraknąć przepisu i na nie.
Dla wyglądu pierniczków bardzo ważne jest użycie cukru pudru: ich powierzchnia pozostaje wtedy bardzo gładka i biały lukier dobrze się prezentuje. Miodu sztucznego używam nie z oszczędności, a dlatego, że pierniki z sztucznym miodem są bardziej miękkie niż te z prawdziwym.
Przepis zaczerpnięty z blogu "Moje wypieki" zmodyfikowany.


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g sztucznego miodu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej, rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody

 

Wykonanie


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić (np. w Thermomixie korzystając z programu Interwał). Ciasto będzie dosyć lepiące, ale nie dodawać mąki! Lekko schłodzić ciasto w lodówce. Rozwałkowywać nieduże porcje ciasta, podsypując je mąką, wykrawać pierniczki w dowolnym kształcie. 

Piec w temperaturze 180 st przez ok. 8-12 minut. Studzić na kratce.

Wystudzone pierniczki dekorować np. lukrem królewskim (białko + cukier puder).

SMACZNEGO!