niedziela, 25 listopada 2012

Sałatka z buraczków

Sałatka, jak na coś zrobionego z buraczków jest zaskakująco dobra. Jak to zwykle z sałatkami bywa najlepiej smakuje na drugi dzień.


Składniki

  • słoiczek (450 g) buraczków startych na wiórki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół słoika ogórków konserwowych
  • 1 nieduża cebula
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

 

Wykonanie


Buraczki odcedzić na sitku. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać, dodać majonez, ulubioną musztardę, sól i pieprz do smaku.

SMACZNEGO!

Zapiekanka z kapusty włoskiej, czyli "gołąbki instant"

Zapiekanka pochodzi z książki "Lekka kuchnia" do Thermomixa i faktycznie danie to można nazwać lżejszą odmianą gołąbków. No i jeszcze nie trzeba zawijać ;-)
Myślę, że dla wzbogacenia smaku - jeśli akurat nie zależy nam na wersji light - można dodać wędzony boczek.



Składniki

  • 1 l wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 700 g kapusty włoskiej (1 spora głowa kapusty), pokrojonej na kawałki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 200 g cebuli (2 duże cebule)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki z puszki
  • mały (70 - 80 g) koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu Cayenne/chilli
  • 250 g śmietany 18 %

 

Wykonanie


Dla szczęśliwego posiadacza Thermomixa:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Ryż umieścić w koszyczku, opłukać, wstawić do naczynia miksującego. Kapustę włoską włożyć do Varomy. Gotować kapustę z ryżem na parze 25 min, temp. Varoma, obroty 1. 
Po ugotowaniu umieścić kapustę i ryż w dużej misce.
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę i czosnek: 3 s, obr. 5. Dodać 20 g oleju, dusić 2 min, temp. Varoma, obroty 1. Dodać odsączony z pomidorów sok, koncentrat pomidorowy i mięso mielone. Dusić bez miarki 6 minut, temp. Varoma, obroty wsteczne 1. Dodać pomidory, przyprawy, śmietanę, wymieszać 10 s, obroty 4. Wszystko przełożyć do miski z ryżem i kapustą, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut w temperaturze 200 st C.

SMACZNEGO!





środa, 7 listopada 2012

Coq au vin

Dziś będę się odrobinę snobować: klasyka kuchni francuskiej, czyli kurczak wolno duszony w czerwonym winie i ziołach. Delikatny, aromatyczny, po prostu pyszny. Przepis pochodzi z książki National Geographic "Kuchnie Świata". Mimo wymyślnej nazwy danie nie jest trudne do zrobienia, pod warunkiem posiadania odpowiedniej wielkości garnka, łyżki cedzakowej i czasu. Na niedzielny obiad - w sam raz.



Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 6 grubych plastrów chudego boczku, pokrojonego w 2,5 cm kawałki
  • 12 cebulek perłowych
  • 1 kurczak podzielony na 8 porcji lub 2 kg podudzi 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki brandy lub whisky
  • 430 ml burgunda lub innego czerwonego półwytrawnego wina
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 250 g pieczarek, przekrojonych na połówki

 

Wykonanie


W brytfannie lub dużym, żeliwnym garnku (naczynie musi pomieścić wszystkie składniki!) roztopić 3 łyżki masła. Dodać boczek i cebulki. Smażyć ok. 10 minut, mieszając, aż lekko się zrumienią. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz. 



Do garnka włożyć kurczaka, zwiększyć ogień i smażyć ok. 8 minut, obracając w miarę potrzeby, aż mięso zacznie się rumienić. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze 5 minut aż kurczak zrumieni się na złoto.

Garnek zdjąć z ognia, mięso polać brandy/whisky. Dodać boczek z cebulą i postawić na średnim ogniu. Wlać 250 ml wina, drewnianą łyżką zdrapywać przywarte do dna resztki smażenia. Dodać pozostałe wino, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i dusić 45-60 minut.



W tym czasie na patelni na średnim ogniu roztopić pozostałą łyżkę masła, wyłożyć pieczarki i smażyć 5-7 minut, aż lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia. Na ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać do kurczaka.

Z garnka za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kurczaka, cebulki, pieczarki i boczek. Z powierzchni sosu zdjąć nadmiar tłuszczu. Zwiększyć ogień i gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso z boczkiem, pieczarkami i cebulkami ponownie włożyć do garnka. Podgrzewać danie na małym ogniu ok. 4 minut, pamiętając o mieszaniu.

Coq au vin jedliśmy z kaszą jęczmienną lub polentą i buraczkami.

SMACZNEGO!


Krojenie i siekanie to teraz przyjemność

Aż chciałoby się zacytować Premiera i powiedzieć/zrobić: "JES! JES! JES!", bo w mojej kuchni zagościły długo oczekiwane noże. Zawsze było coś ważniejszego do kupienia, ale w końcu są. Nie muszę chyba nikogo przekonywać jak ważne są dobre noże w kuchni, w której coś zawsze się dzieje. 
Noże wybierałam długo. Wahałam się między ceramicznymi a tymi ze stali. Ceramiczne kusiły tym, że praktycznie nie trzeba ich ostrzyć i nie pochłaniają zapachów. Jednak są dość "nieodporne na upadki". Po tym jak kilka razy upadł mi "stary" nóż zdecydowałam się na stalowe. To jednak nie był koniec moich rozterek: jest przecież tyle firm, które robią noże stalowe, a oprócz tego każda firma ma różne serie... Obłęd. Oszczędzę Ci tego, Drogi Czytelniku :-) Spośród wielu opcji wybrałam noże Fiskars Functional Form.

Okazało się nagle, że świeżo wyjęty chleb z piekarnika można pokroić w ładne kromki, pieczony schab można pokroić w ładne plastry, które się nie rozpadają, i warzywa, i owoce...

Ciasto jabłkowe najszybsze na świecie


Nie znam przepisu na szybsze ciasto niż właśnie to. Składniki są na tyle "pospolite", że jeśli wieczorem chce się coś słodkiego to można zrobić to ciasto. Przepis na dużą blachę.

Składniki:

  • 340 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 220 g (1 szkl.) cukru kryształu
  • 110 g (0,5 szkl.) cukru trzcinowego
  • 1,25 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki ziela angielskiego (oczywiście zmielonego :-)
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego (może być przecierowy)
  • 2 duże jajka
  • 3 średnie jabłka - obrane i pokrojone w średnią kostkę
  • 0,5 szklanki orzechów (opcjonalnie)

 

Wykonanie


W dużej misce wymieszać składniki "suche" (mąka, cukry, soda, sól, przyprawy), w mniejszej - składniki "mokre" (oliwa, sok jabłkowy, roztrzepane jajka). Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Dodać pokrojone jabłka i orzechy, dokładnie wymieszać, żeby jabłka były pokryte ciastem. 
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

SMACZNEGO!

Kalafior Veronica

Pierwszy raz zobaczyłam to warzywo w Turcji. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że to kalafior. W tamtym tygodniu znalazłam go w warzywniaku i nie zastanawiałam się zbyt długo nad zakupem. 
Ten kalafior wygląda inaczej niż kalafiory do których jestem przyzwyczajona, bo kwiatostany układają się w piramidki. W smaku jest bardziej delikatny niż białe odmiany. Jak go zjedliśmy? Po prostu go ugotowałam w osolonej wodzie i polałam roztopionym masłem. Pycha!