poniedziałek, 29 października 2012

Puchatki, czyli racuchy z kurczaka

Piersi z kurczaka w innym wydaniu: puchate "racuszki" z kurczakiem proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale na drugi dzień po odgrzaniu też są niczego sobie. Jeżeli puchatki mają być na dwa dni, to nie daję czerwonej cebuli tylko zwykłą żółtą, bo czerwona odbarwia racuszki i wyglądają mało zachęcająco. Jeśli mają być zjedzone tego samego dnia to polecam jak najbardziej czerwoną: ma łagodniejszy smak.

 

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka (2 średnie piersi)
  • 2 duże cebule czerwone lub 1 zwykła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • vegeta (najlepiej przygotowana samodzielnie)
  • szczypiorek (opcjonalnie)

 

Wykonanie


Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną w średnio grubą kostkę cebulę, szczypiorek i żółtka (białka zachować). Doprawić i odstawić na pół godziny do lodówki.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do kurczaka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną - wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowa puchatki odsączać z nadmiaru tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym.

SMACZNEGO!





środa, 24 października 2012

Szarlotka z kratką

Prostą, klasyczną szarlotkę na kruchym cieście zrobiłam dla Mamy na jej życzenie. Zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęć. Dodam je przy najbliższej okazji. Przepis pochodzi z podstawowej książki do Thermomixa, jednak nieco go zmieniłam.
Kilka słów o jabłkach. Po wielu testach do szarlotki używam jedynie odmiany szara reneta. Jabłka są twarde, kwaskowate i dość brzydkie ale w szarlotce stają się idealne. Lubię kiedy z jabłek nie robi się "papka", więc zamiast je ścierać kroję jabłka na ćwiartki a później na grubsze plastry. Nie podsmażam też jabłek.
Przy robieniu ciasta kruchego ważne jest żeby masło zmieszało się z mąką ale jej nie wchłonęło. Dlatego używa się zimnego masła i nie wyrabia go rękami tylko sieka nożem. Na koniec rękami jedynie łączy się posiekane ciasto w kulę, zawija w folię i wkłada do zamrażarki. To gwarantuje, że upieczony spód będzie kruchy a nie twardy.



Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki lub pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g twardego, zimnego masła
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 2 kg obranych jabłek (ok. 2,5 - 3 kg jabłek nieobranych)
  • przyprawa do szarlotki lub cynamon z odrobiną cukru

 

Wykonanie


W TM:
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki: ustawić 20 s, obr. 5. Dodać jajko, żółtka i śmietanę: wyrabiać 15 s. obr. 4. Ciasto podzielić na dwie części: jedna ok. 550g, druga wynikowa; zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godzinę.

W tym czasie obrać umyte jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki: 3 s., obr. 4-5. Dodać przyprawę do szarlotki (taka przyprawa oprócz cynamonu ma w składzie imbir, cukier, goździki i kardamon w odpowiednich proporcjach) i wymieszać 4 s, obr. wsteczne 2. 

Rozwałkować 550 g ciasta, ułożyć w prostokątnej blasze wyłożonej papierem, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć jabłka. Rozwałkować cienko drugą porcję ciasta na długi placek, pociąć na paski o szerokości ok. 1 - 1,5 cm. Z tych pasków układać skośną kratkę na jabłkach. Piec ok. 60 minut w temperaturze 200 st. C.
 

Tradycyjnie:
Mąkę, puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać na stolnicy. Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Dokładnie posiekać długim nożem, unikając dotykania masła rękami. Zgarnąć ciasto na środek stolnicy i zrobić w nim dołek. Do dołka dodać jajko, żółtka i śmietanę. Posiekać, na koniec połączyć ciasto rękami, podzielić na dwie części: jedna ok. 550g, druga wynikowa; zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godzinę.

W tym czasie obrać umyte jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. W dużej misce wymieszać jabłka z przyprawą do szarlotki (taka przyprawa oprócz cynamonu ma w składzie imbir, cukier, goździki i kardamon w odpowiednich proporcjach). 

Rozwałkować 550 g ciasta, ułożyć w prostokątnej blasze wyłożonej papierem, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć jabłka. Rozwałkować cienko drugą porcję ciasta na długi placek, pociąć na paski o szerokości ok. 1 - 1,5 cm. Z tych pasków układać skośną kratkę na jabłkach. Piec ok. 60 minut w temperaturze 200 st. C.


SMACZNEGO!


wtorek, 16 października 2012

Nowe

Właśnie przyszły do mnie nowe foremki do wycinania pierniczków :-) Agata stwierdziła, że najpóźniej jutro musimy je wypróbować. Oczywiście ma rację!


poniedziałek, 15 października 2012

Naleśniki z tuńczykiem

W każdy czwartek przychodzi moment, w którym któraś z nas zadaje to straszne pytanie: "Co robimy jutro na obiad?". Pytanie jest "straszne", bo w piątki nie jemy mięsa a za rybami nie przepadamy (no chyba, że jest to pstrąg przygotowany przez Tatę w skrzyneczce na grillu, albo tuńczyk z puszki).
Co do tuńczyka, nie da się go przecież w każdy piątek jeść po prostu z kukurydzą, o nie, jadłospis trzeba urozmaicać i tak właśnie powstały naleśniki z tuńczykiem.





Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
4 jajka
500 g mleka
500 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
60 g masła (wcześniej roztopionego i ostudzonego)
2 łyżki oleju

Tzatziki:
350 g świeżych ogórków, obranych, bez nasion
1 łyżeczka soli
350 g jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
30 g oliwy z oliwek
kilka gałązek posiekanego kopru

Nadzienie:
2 puszki kukurydzy
3 puszki tuńczyka w oleju


 

Wykonanie


Dodajemy po kolei składniki na ciasto, wszystko miksujemy (w TM: obr. 4, 30 s.). Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta lub rzadka, dodajemy mąkę lub mleko do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany.
Smażymy :) Jeżeli patelnia jest teflonowa, nie ma potrzeby dodawać oleju do smażenia (pierwszy nigdy nie wychodzi).

Ogórki trzemy na tarce na małych oczkach, osalamy i odstawiamy na 15 minut na sitku, żeby oddały wodę. Takie ogóreczki odciskamy jeszcze dodatkowo dokładnie rękami (ja po łyżce nakładam na papierowe ręczniki i to mocno wyciskam, dzięki temu nie przeciskają się przez palce). Dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, oliwę i koperek. ( w TM: Do naczynia miksującego włożyć ogórki, posolić, rozdrobnić 3 s., obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na około 10 minut do odsączenia, następnie dokładnie wycisnąć rękami. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s., obr. 7. Dodać ogórki, jogurt, oliwę z oliwek, ocet i koper, wymieszać 15 s., obr. 3.)

Odsączoną kukurydze i tuńczyka po prostu mieszamy.

Sposoby połączenia tych elementów są dowolne, byle smaczne :)
Ja proponuję tzatziki rozsmarować na naleśniku, posypać kukurydzą z tuńczykiem i złożyć.
Smaczenego życzy Szkodnik, Kłaczuszka i Rafał!
Aferka nie dołączy się do życzeń, ponieważ jest chora, więc nie lubi kiedy ktoś je ;)




Cynamonki

O tej porze roku zaczyna mi smakować wszystko co z cynamonem, więc pora na małe, słodkie bułeczki z cynamonem, rodzynkami i lukrem. Cała porcja jest dość duża, ale zapewniam, że cynamonki szybko znikają. Przepis znalazłam na opakowaniu mąki z Biedronki :-) a o lukrowaniu zdecydowałyśmy z Agatą i Martą przy kawie. Muszę się przyznać, że dziś na śniadanie zjadłam 5 sztuk... A teraz jeszcze jem je do kawy.
Na zdjęciu ćwierć porcji wczoraj pieczonych "ślimaczków":



Składniki

Ciasto:
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 680 g (4 szkl.) mąki pszennej
  • 100 g (6 łyżek) cukru
  • 125 g masła
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 60 g roztopionego masła
  • kilka łyżek cynamonu
  • kilka łyżek cukru
  • rodzynki (nie są konieczne)

Lukier cytrynowy:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1/2 szkl. mleka wyrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, dodać masło i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie powinno się kleić.

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem Thermomixa: mleko, drożdże, cukier i masło włożyć do Thermomixa, podgrzewać 3 minuty, 37 st C, obroty 1-2. Dodać w kolejności: jajka, mąkę i sól; wyrabiać 3 minuty, obr. Interwał.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 4 części. Rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zwinąć jak roladę i kroić w plastry ok. 2-2,5 cm minimum (cieńsze plasterki są bardziej suche, grubsze bardziej "drożdżówkowe"). Plasterki układać w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st C ok. 10-15 minut. Upieczone studzić na kratce. 

Przygotować rzadki lukier. Do kilku łyżek cukru pudru dodawać sok z cytryny i dokładnie mieszać. Sok dodawać do uzyskania odpowiedniej gęstości. Tak przygotowanym lukrem polewać ciepłe cynamonki.

SMACZEGO!



Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto jest na prawdę mocno czekoladowe: dużo kakao i prawie 2 tabliczki czekolady w małym bochenku. Wbrew pozorom ciasto nie jest ciężkie, mimo że jest wilgotne w środku. To ciasto i małe chleby piekę zawsze w keksówce z Ikei: bardzo ładnie wypieka się spód i boki.
Dość gadania: czas na przepis (przepis Nigelli Lawson znaleziony na blogu nieco zmieniony)!





Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • 275 g cukru
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzątku
  • 175 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej

Syrop:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru


 

Wykonanie


Wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzątku czekolady zmiksować na gładką masę (w TM: 30 s, obr. 4). Dalej miksując wlewać delikatnie wrzątek. Dodać czekoladę i wymieszać.

Ciasto przelać do keksówki wyłożonej folią aluminiową (po upieczeniu nie będzie problemów z wyjęciem). Piec w temperaturze 175 st C około 1 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest w środku surowe.

Po wyciągnięcu ciasta z piekarnika wyjąć je z blachy, ale zostawić folię. Przygotować sos: wszystkie składniki gotować do momentu aż sos stanie się gęstszy, lepki, lekko skarmelizowany. Ciepłe ciasto polać sosem, poczekać aż wsiąknie.

SMACZNEGO!